Om os

Netværk for bæredygtig deponering af affald (DepoNet) samledes for første gang i 2009. EU’s Direktiv om deponering af affald og den tilhørende Rådsbeslutning var netop implementeret i en dansk lovgivning og strukturreformen gennemført. Væsentlige ændringer af administrativ, miljømæssig, teknisk og økonomisk karakter blev ved denne lejlighed introduceret. I 2015 blev DepoNet til en egentlig forening.

DepoNet arbejder for at indsamle, udvikle og dele viden, information og erfaring, der kan medvirke til at fremme bæredygtig deponering af affald. Dette sker ved at samle ressourcerne og koordinere indsatsen på området, hvilket samtidig forventes at øge kvaliteten i arbejdet.

Ved bæredygtig deponering forstås, at der på kort og lang sigt tages hensyn til at affaldsdeponering gennemføres under såvel miljømæssige som økonomisk optimale forhold. I den sammenhæng er vigtigt at såvel konstruktions-, drifts- og efterbehandlingsfasen gennemføres uden at det medfører et for stort og langvarigt forbrug af ressourcer.

Målet er blandt andet at sikre, at efterbehandlingsperioden, dvs. perioden efter afslutningen af driftsfasen hvor det fortsat er nødvendigt at opsamle og behandle gas og perkolatet, bliver så kortvarig som mulig. Dette vil inkludere brug af bedste tilgængelige teknik under hensyn til omkostningerne fra affaldets opståen, forbehandling og modtagelse på et deponeringsanlæg. Her efter kan affaldet efterlades uden miljøbeskyttende foranstaltninger uden, at det på noget tidspunkt udgør en risiko for det omkringliggende miljø.

DepoNets fokusområder er primært indenfor

  • Modtagelse af affald
  • Behandling af affald til deponering
  • Indretning og drift af deponeringsanlæg
  • Håndtering af gas og perkolat
  • Nedlukning af deponeringsenheder
  • Overgang til passiv fase
  • Monitering af deponeringsanlægget og det omgivende miljø

For affaldstyper der indeholder en kendt betydelig ressource, men som det i dag af teknologiske eller økonomiske hensyn ikke er mulig at udnytte, arbejder DepoNet for at disse ressourcer videst muligt omfang bevares.

For affaldstyper, hvor andre tilgængelige behandlings-/bortskaffelsesmetoder har en mindre negativ miljøpåvirkning end deponering, arbejder DepoNet for, at fjerne dette affald fra deponeringsanlæggene.

Gode datasæt og praksiserfaringer er vigtige for at opfylde foreningens formål. I erkendelse heraf bestræber DepoNets medlemmer sig på altid at opsamle og registrere moniterings- og driftsdata i tilstrækkeligt omfang og på en hensigtsmæssig og kvalificeret måde. Herved kan disse informationer på et tidspunkt anvendes af medlemmerne selv eller af andre i det videre arbejde.

DepoNets medlemmer

ARGO er et affalds- og energiselskab, der behandler affald for borgere og virksomheder i ni kommuner på Sjælland. På Audebo miljøcenter driver ARGO et deponi, hvor det er muligt at deponere ikke-brændbart eller ikke-genanvendeligt affald. I 2016 blev 19.089 tons modtaget til deponering. Herudover blev der til mellemlager modtaget yderligere 87.121 som er blevet komposteret, neddelt, omlastet og sendt afsted igen, primært brændbart affald og haveaffald.

AV Miljø ejes af Vestforbrænding og ARC (i alt 23 kommuner i Storkøbenhavn og Nordsjælland), og driver et deponeringsanlæg på Avedøre Holme i Hvidovre. AV Miljø drifter desuden et mellemlager for forbrændingsegnet affald på Kalvebod Miljøcenter, Amager. AV Miljø modtog i 2016 knap 37.000 tons affald til deponering.

COWI rådgiver om og udarbejder de nødvendige baggrundsrapporter og ansøgninger til lokalplaner, miljøansøgninger, VVM med videre for deponeringsanlæg. Dette omfatter også forundersøgelser (geoteknik og hydrogeologi), miljørisikovurderinger, projektering, udbudsdokumenter, gennemførelse af udbudsforretninger, tilsyn og monitering, samt udarbejdelse af årsrapporteringer.

Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer (DAKOFA) er en selvejende medlemsorganisation og kompetencecenter for hele den danske affalds- og ressourcesektor. DAKOFA er en apolitisk forening, hvor både private og offentlige medlemmer kan mødes på neutral grund og udveksle erfaringer og synspunkter. DAKOFA fungerer som sekretariat for DepoNet

Dansk Affaldsforening er en politisk styret interesseorganisation bestående af kommunale affaldsenheder. Dansk Affaldsforening skal fremme medlemmernes interesser på affaldsområdet. Dansk Affaldsforening har 54 medlemmer bestående af kommuner, fælleskommunale affaldsselskaber og modtagestationer i Danmark og på Færøerne. Medlemmerne indsamler og håndterer husholdningsaffald og erhvervsaffald fra 98 kommuner for 5,6 mio. borgere.

Danish Waste Solutions ApS er en uafhængig rådgivende virksomhed, der tilbyder rådgivning og opgaveløsning indenfor områderne affald og ressourcer med hovedvægt på de miljømæssige aspekter. Vores arbejde er baseret på teknisk videnskabelig og praktisk up-to-date-viden om udviklingen på de nævnte områder i Danmark og i udlandet samt egne og andres forsknings- og udviklingsresultater. 

Deponi Syd I/S er stiftet i 2011 og er et fælleskommunalt affaldsselskab, som er ejet af kommunerne Aabenraa, Billund, Esbjerg, Haderslev, Kolding, Vejen og Vejle.

Deponi Syd har to deponier, hhv. Grindsted Deponi i Billund Kommune og Måde Deponi i Esbjerg Kommune. På begge deponier modtages deponiaffald, dvs. affald, som ikke kan genanvendes eller forbrændes, og som ikke er farligt affald. På Grindsted Deponi modtages tagplader med asbest. På Måde modtages Blandet affald, PCB og MFS forurenet affald samt slam og asbestaffald.

Deponi Syd modtager ca. 23.000 tons affald om året fra erhverv og kommuner. F.eks. modtager vi genbrugspladsernes deponiaffald, deponiaffald fra nedrivninger og asbestholdigt affald fra både erhverv og kommuner.

DTU Miljø

KMC Nordhavn er en del af Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune. Deponeringsanlægget i Københavns Nordhavn var en del af et havneudvidelsesprojekt i perioden fra 2012-2022. Opfyldningen med ca. 12 mio. tons forurenet jord er nu afsluttet, og den jord der nu modtages, mellemdeponeres frem til 2026, hvor den vil blive prammet til Lynetteholm fase 2

Klintholm I/S er et deponeringsanlæg ejet af Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Nyborg, Svendborg og Ærø Kommuner. På Klintholm modtages blandet affald og jord til deponering. I 2016 blev 13.000 tons modtaget til deponering, samt 10.000 tons jord til deponering. Klintholm driver endvidere behandlingsanlæg til kompostering, knusning og sortering byggeaffald og rensning af forurenet jord.

NIRAS er et rådgivende ingeniørfirma med mere end 2200 ansatte, hvor af ca. 500 arbejder med miljø og forsyningsområderne. Det kan særligt fremhæves at vi rådgiver om jord- og grundvandsforurening fra deponier og fx monitering, risikovurdering og afværge i forhold til udsivende perkolat eller gas fra deponier. NIRAS arbejder med biocoverløsninger til flere deponier, herunder også løsninger, hvor der er relativ lav gaskoncentration. NIRAS har desuden egne droner, der kan anvendes i kortlægning af resterende deponivoluminer eller identifikation af områder med stor gasdannelse. Herudover kan NIRAS assistere med ansøgning om miljøgodkendelse, udarbejdelse af basistilstandsrapport og miljøkonsekvensrapport (tidligere VVM). Vores andre aktiviteter i forhold til affald dækker bl.a. Cirkulær Økonomi, affaldsplaner, ressourceudnyttelse og geoteknik.

Odense Renovation A/S driver Odense Nord Miljøcenter, som behandler og deponerer affald fra Odense Kommune. Der modtages også affald fra flere steder i Danmark. Odense Nord Miljøcenter driver endvidere behandlingsanlæg til kompostering, rensning af jord, sortering af slagger samt et mellemdeponi til forbrændingsegnet affald.

Reno Djurs I/S er et affaldsselskab, som ejes af Norddjurs og Syddjurs Kommuner. Reno Djurs driver behandlingsanlægget i Glatved, hvor shredderaffald, blandet affald og mineralsk affald modtages til deponering. I 2016 modtog Reno Djurs godt 55.000 tons affald til deponering

I/S Reno-Nord er en affalds- og energivirksomhed, der behandler affald fra borgere og virksomheder i Brønderslev, Jammerbugt, Mariagerfjord, Rebild og Aalborg kommuner. Reno-Nord driver Rærup deponeringsanlæg, som modtager affald til deponering på enheder for farligt affald, blandet affald og mineralsk affald. I 2016 modtog Reno-Nord XX tons affald til deponering